Kangur czerwony występuje wyłącznie w Australii. Mimo, że jest on największym ze wszystkich torbaczy, odżywia się tylko trawą i gałązkami krzewów. Stojący kangur czerwony osiąga wysokość dorosłego człowieka. Jest to jedyny kangur o czerwonawej sierści. Samce i młode pokryte są sierścią w kolorze niebieskawoszarym. Kangur czerwony ma bardzo mało naturalnych wrogów.

zdjecie

Kangury są australijskimi odpowiednikami jeleni lub antylop zamieszkujących inne części świata. Kangury są roślinożercami odżywiającymi się trawą. Żyją na rozległych suchych obszarach w centralnej części kontynentu. Ich stada liczą sto lub więcej osobników, nazywane są potocznie “mobs”, co w tłumaczeniu polskim daje “szajki”. W każdej grupie żyje co najmniej jeden samiec. Jeśli w stadzie jest więcej samców, walczą między sobą o przywództwo, kopiąc się wzajemnie tylnymi nogami. Kangury są aktywne przede wszystkim w nocy, w ciągu dnia przebywają najchętniej w cieniu drzew i krzewów. Kangur jest doskonale przystosowany do życia w suchych obszarach.

Owczarek podhalański - opinie, cena, charakter
Pies doberman - opinie, cena, szczeniaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *