Swoją nazwę niedźwiedź grizzly zawdzięcza długiej sierści, pokrywającej jego plecy i grzbiet, której srebrne końcówki sprawiają, że futro ma szary odcień. Legendarny grizzly, podgatunek znanego niedźwiedzia brunatnego, dziś żyje już tylko na Alasce, w Kanadzie i w kilku parkach narodowych USA. W niedostępnych górach i gęstych lasach wiedzie swój samotny żywot.

zdjecie

W swoim środowisku naturalnym grizzly jest “królem”, który nie ma naturalnych wrogów. Nie zamieszkuje żadnego stałego terytorium, unika innych osobników ze swojego gatunku i rzadko walczy z innymi zwierzętami. Wiosna i lato upływa niedźwiedziowi na poszukiwaniu pożywienia, odpoczynku i śnie. Na jesieni pochłania ogromne ilości jedzenia, by wytworzyć dostateczne zapasy tłuszczu przed snem zimowym. Grizzly nie przesypia całej zimy, zapada jedynie w półsen, podczas którego ma lekko obniżoną temperaturę. W słoneczne dni budzi się i wyrusza na łowy. Niektóre niedźwiedzie wykorzystują naturalne kryjówki, np. szczeliny skalne, większość jednak wygrzebuje sobie na jesieni gawrę w ziemi. Grizzly wchodzi do niej, kiedy ziemię pokrywa już warstwa śniegu.

Hipopotam - waga , co je, nilowy, karłowaty
Panda - charakterystyka, opis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *