Budzący respekt niedźwiedź polarny jest największym z lądowych drapieżników na świecie. Wtapia się doskonale w pokryte śniegiem środowisko. Kolor futra może być zróżnicowany od białego do żółtawego. Niedźwiedzie polarne są dobrze przystosowane do życia w lodowym środowisku Arktyki. Są bardzo silne i swym szybkim krokiem mogą przemierzyć duże przestrzenie. Ich stopy pokryte są sierścią, co daje im dużą stabilność przy poruszaniu się po lodzie.

zdjecie

Niedźwiedzie polarne spędzają większą część roku wzdłuż skutym lodem brzegów. Najchętniej przebywają na terenie łączącym części oblodzone z otwartymi wodami i ziemią wzdłuż wybrzeża. Są zazwyczaj samotnikami aktywnymi cały rok. Poszukiwaniem pożywienia zajmują się zarówno we dnie jak i w nocy. Niedźwiedzie polarne są znakomitymi pływakami, skaczą do wody głową do przodu lub zsuwają się tyłem. Płynąc posługują się przednimi łapami i mogą osiągnąć szybkość do ok. 10 km/h. Nurkują z otwartymi oczami i zamkniętymi nozdrzami. Potrafią wytrzymać pod powierzchnią wody do 2 minut. Po wyjściu na ląd natychmiast otrząsają futro z wody.


Posty na forum dyskusyjnym:

Niedźwiedź polarny wagaNiedźwiedzie polarne są największymi niedźwiedziami na świecie. Mierzą 2,1-3,4 m, ogon to 8-13 cm, waga niedźwiedzia polarnego – 400-680 kg. Są duże i mają krępą…

Krokodyl nilowy - ciekawostki
Płetwal błękitny - ciekawostki, wygląd, waga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *