Wilk polarny żyje w rozległych przestrzeniach surowych regionów polarnych, które przez 5 miesięcy w roku toną w ciemnościach. Aby przeżyć, poluje na prawie wszystko co tam żyje. Wilk polarny może wytrzymać latami w temperaturach poniżej zera, miesiącami w ciemnościach i tygodniami bez pożywienia. Żyje w jednym z niewielu regionów Ziemi, gdzie nie zagraża mu człowiek.

zdjecie

Wilki żyją zazwyczaj w małych stadach. Najczęściej spotykane są małe rodzinne grupy, które składają się z pary, ich młodych oraz z osobników z poprzednich miotów, które jeszcze nie znalazły partnerów. Stadem dowodzi najwyższy rangą samiec, przy czym jego partnerka ma prawie tę samą pozycję. Reszta stada podporządkowuje się im i wytwarza swoją własną hierarchię. Jednak na polowaniu oraz przy karmieniu i wychowywaniu młodych współpracują wszystkie dorosłe zwierzęta. Samotnie wędrujące wilki są z reguły młodymi zwierzętami, które opuściły stado w poszukiwaniu własnego rewiru. Jeśli samotny wilk znajdzie wolny, niezamieszkały teren, oznacza go, aby obwieścić swoje prawa do tego rewiru.

Tygrys bengalski - waga, cena, opinie
Konik morski - cena, opis, opinie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *