Europejska wydra jest zwinnym zwierzęciem, z natury skłonnym do zabawy. Kiedyś żyła na dużych obszarach i nie należała do rzadkości, obecnie występuje rzadko i opuściła swoje wcześniejsze siedliska. Wydra występuje wzdłuż skalistych wybrzeży morskich oraz na brzegach zbiorników wód słodkich wśród drzew i krzewów, które zapewniają jej schronienie.

zdjecie

Zanieczyszczenie wód, polowania i rosnące natężenie ruchu samochodowego spowodowało zmniejszenie populacji wydry. Wydra jest nieufna, żyje samotnie, jest aktywna głównie w nocy. Poluje w wodzie i w poszukiwaniu pożywienia może pokonywać długie dystanse lądowe pomiędzy różnymi systemami wodnymi. Szukając pożywienia pada często ofiarą pułapek zastawionych na inne zwierzęta. Jej rewiry obejmują duże obszary, co miedzy innymi powoduje, że wydra żyje w osamotnieniu. Do jej nocnych zwyczajów należy patrolowanie własnego terytorium i oznaczenie go odchodami. Samice wydry z młodymi posiadają mniejsze terytorium w obrębie większego należącego do samca, który jest ojcem młodych.

Uchatka kalifornijska - lew morski
Koala - opis, ciekawostki, charakter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *